"Een stevige basis voor jouw toekomst."

M@vo

Houd jij wel van een uitdaging? Kies dan voor de theoretische opleiding van de m@vo in Sneek. Er staat een pittig docententeam voor je klaar. Mensen die er van houden om jou te leren kennen én je uit te dagen om net een stapje harder te zetten. De sfeer in de m@vo is goed en dát biedt jou de ruimte om te werken aan vaardigheden die in deze tijd ontzettend belangrijk zijn: samenwerken, kritisch denken, creativiteit en ICT vaardigheden. Vandaar ook de @ in het woord m@vo!

De m@vo bestaat uit de theoretische en de gemengde leerweg. Bij de gemengde leerweg doe je in de vierde klas examen in een praktijkvak. Bij de theoretisch leerweg doe je alleen examen in theorievakken. Belangrijk om te weten is dat alle leerlingen (dus ook de theoretische leerweg) bij csg Bogerman in klas 2 en 3 een praktijkvak volgen.

Profiel
Bij de m@vo kies je vanaf klas 2 of hoger een profiel. Dat zijn een aantal vakken die bij elkaar horen. Csg Bogerman Sneek biedt de volgende profielen aan: Zorg&Welzijn, Economie en Ondernemen, Produceren Installeren en Energie, Horeca, Bakkerij en Recreactie.

Zorg & Welzijn
Kies je voor Zorg & Welzijn dan kies je voor een beroep in de sectoren Zorg of Welzijn. Bij Zorg kun je denken aan het verzorgen en verplegen van ouderen en zieken. Bij Welzijn aan de kinderopvang, activiteitenbegeleiding & onderwijsassistent.

Je werkt zowel praktisch (denk aan bedden opmaken, verbanden aanleggen, nagels lakken, gezichtsverzorging) als theoretisch (Wat is ergonomie? Wat is Alzheimer?). Dit profiel biedt je de onderdelen Mens en activiteit & Mens en zorg. Daarnaast mag je zelf een keuze maken in welk onderdeel jij je wilt verdiepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan assisteren in de gezondheidszorg, haarverzorging, ondersteuning bij sport- en bewegingsactiviteiten, welzijn kind en jongeren en wonen en huishouden.

Je leert er in de praktijk en alle theorie die je krijgt is daarop afgestemd. CSG Bogerman heeft prachtige lokalen, die levensechte situaties nabootsen.  

Economie & Ondernemen
Vind je het leuk om op een kantoor te werken of in contact te zijn met mensen? Zie jij een uitdaging in het zo goed mogelijk verkopen van producten? Dan ga jij het helemaal maken bij het beroepsgerichtevak economie en ondernemen.

Economie en ondernemen is een voorbereidende opleiding voor beroepen in de administratie en de detail- en groothandel. Je moet daarbij denken aan bijvoorbeeld een baan als telefonist, receptionist, secretarieel medewerker, administratief medewerker, verzekeringsdeskundige, verkoopmedewerker, magazijnmedewerker of inkoper. Ook wanneer je later je eigen winkel of bedrijf wilt beginnen, is de afdeling Economie en Ondernemen een prima start!

In deze afdeling wordt de basis gelegd voor de doorlopende leerlijn naar het MBO. Je leert veel van de theorie door het doen van praktijkoefe¬ningen, zoals het voeren van een verkoopgesprek, het plaatsen van bestellingen, het werken met de kassa en het inrichten van de etalage via de slogan “leren door doen”. Daarnaast maak je uitgebreid kennis met de automatisering. Je leert werken met het Officepakket, waarin de toepassingsprogramma’s: Word, Excel en Powerpoint grote aandacht krijgen en door jou op verschillende manieren worden toegepast.

Produceren, Installeren en Energie
Binnen Techniek leer je volgens het nieuwe profiel PIE. PIE staat voor Produceren, Installeren en Energie. Dit is voor leerlingen die het leuk vinden om dingen te maken, te installeren of te programmeren. Soms alleen, maar vaak samen met anderen.

Je leert om producten te maken van metaal en elektrische schakelingen te bouwen. Ook leer je om zelf dingen te bedenken en te ontwerpen. Voorbeelden van dingen die je gaat doen zijn: dingen bedenken of ontwerpen en dan de onderdelen leren tekenen en printen in 3D; Bewerken, frezen en draaien van metalen; elektriciteit aanleggen in een woning of voor een besturing van bijvoorbeeld een machine; eenvoudige technische programma’s schrijven om bijvoorbeeld verkeerslichten te besturen of voor domotica in een woning. 

Technosprint!
Leerlingen die in klas 4 goed scoren en verder willen in de Techniek, kunnen alvast een middag les krijgen op ROC Friese Poort in Sneek. Daarmee kunnen ze na hun examen instromen in leerjaar 2 op het MBO. Dat levert dus een jaar winst op!  

Horeca, Bakkerij & Recreatie
Vind je het leuk om ambachtelijk te leren koken, bakken & serveren? Vind je het interessant om erachter te komen wat een terroir is en wat je allemaal kan doen met boter, bloem en suiker? Organiseer je graag feesten? Dan is Horeca, Bakkerij & Recreatie de plek voor jou!


Met Horeca, Bakkerij en Recreatie heb je een goede vooropleiding voor het mbo op niveau 4. De theorie die je krijgt, vormt een goede basis voor de praktijk. De vaklessen worden verzorgd in restaurant Lekker-nij. Dit is het opleidingsrestaurant voor de HBR leerlingen van csg Bogerman. Veel van wat je maakt in dit opleidingsrestaurant wordt daadwerkelijk verkocht. En samen met collega’s uit andere beroepsgerichte sectoren beheren de horecaleerlingen de schoolkantine. Dat is natuurlijk superleuk!

Vanuit het schoolrestaurant Lekker-Nij maak je kennis met de verschillende onderdelen uit de horeca waarin gastvrijheid centraal staat. Koken, warenkennis en gastheer- en gastvrouwschap, brood en banket en toeristische dienstverlening.

Keuze praktijkvakken
Bij csg Bogemankun je ook nog kiezen uit de volgende (praktijk)vakken: Sport en Bewegen (LO2), Kunstvakken 2 en uit Informatietechnologie.

Sport en Bewegen (LO2)
Vind je gym een leuk vak? Wil je later graag met groepen mensen werken, leidinggeven of lijkt het je leuk om later te gaan werken bij bijvoorbeeld de politie, als activiteiten begeleider of als sportinstructeur? Kies dan sport en bewegen als vak in het 3e en 4e jaar op de Bogerman!

Je vergroot bijvoorbeeld je eigen vaardigheid in een aantal spelen, turnactiviteiten, dansvormen, atletiekonderdelen en in een onderdeel zelfverdediging. Je leert het vervullen van taken als scheidsrechter, coach en toernooi- of wedstrijdorganisator.
Je moet bewegingssituaties op gang brengen, op gang houden, bewaken, beoordelen, aanpassen en organiseren. Je doet achtergrondkennis op over sport en bewegen. Bijvoorbeeld hoe je een toernooi moet organiseren, de relatie tussen bewegen en gezondheid, over het opzetten van een trainingsprogramma en over het verbeteren van je eigen fitheid.

Kunstvakken 2 Tekenen/Handenarbeid (KV2)
Houd je er van om met je handen en je hart te werken, om beelden te bedenken en beelden te maken? Dan zit je goed bij Kunstvakken 2! Je leert natuurlijk verschillende technieken en materialen kennen, je analyseert ontwerpt en maakt tweedimensionale en driedimensionale beelden.

Je werkt met materialen zoals verf, inkt, potlood, hout, karton en klei. Bij de meeste vakken gebruik je vooral je linkerhersenhelft. Bij de Kunstvakken ontwikkel en gebruik je vooral je creatieve rechterhersenhelft. Daardoor leggen de hersenhelften nieuwe, slimme verbindingen. Zo word je een “wholebrainer” en boor je meer persoonlijke talenten aan. Kunst ondersteunt hersenfuncties als luisteren, kijken, verhalen vertellen en loslaten.

Je leert bijvoorbeeld vaardigheden als originaliteit , zelfvertrouwen, reflectie, samenwerken, keuzes maken, oplossingsgericht denken, out the box’ denken, creatieve kracht en flexibiliteit/ wendbaarheid

Informatietechnologie (INFT)
Sleutelen aan computers, robots, games, programmeren, ontwerpen, websites vormgeven: kies je voor informatietechnologie, dan heb je een enorme keuze in waar jij je mee gaat bezighouden!


Informatietechnolofie is een nieuw keuzevak. Informatietechnologie en digitale media zijn een essentieel onderdeel geworden van de samenleving. Daarom zijn die onderwerpen zowel als algemene vorming, als in het kader van beroepsoriëntatie, belangrijk voor vmbo-gt leerlingen. Meer informatie over Informatietechnologie is te vinden op www.ittl.nl.

Bèta Challenge
Als eerste school in Friesland is csg Bogerman gestart met Bèta Challenge. Een interessant en uitdagend onderwijsprogramma dat aansluit op diverse technologische vervolgopleidingen in het mbo. Het Bèta Challenge programma wordt vanaf dit schooljaar aangeboden aan de leerlingen van klas 1 m@vo, de theoretische leerweg binnen het vmbo.

Bèta Challenge is het programma/vak voor vmbo –gt/m@vo leerlingen die het leuk vinden om naast de theorie ook prak­tisch bezig te zijn. Leerlingen werken het hele jaar aan op­drachten van bedrijven of instellingen die altijd iets met tech­niek of technologie te maken hebben.Eén van de onderdelen van Bèta Challenge is het vak Technologie en Toepassing. Bij dit vak ligt de nadruk op samenwerken, analyseren, onderzoeken en presenteren.


Nieuws

8/112017
Beroepenfeest On Stage voor vmbo-leerlingen

Gistermiddag was er voor vmbo-leerlingen het On Stage beroepenfeest georganiseerd... lees verder
Je maakt 't samen!
DISCLAIMER
csg Bogerman is een school van CVO Zuid-West Fryslân