"Voor echte doeners, leren in de praktijk!"

Vakcollege

Waar loop jij warm voor? Zorg je graag voor anderen, maak jij de mooiste dingen van hout of ben je een ster in de keuken? Ontdek en ontwikkel je talent in het vakcollege van Bogerman Sneek. Je leert er in de praktijk en alle theorie die je krijgt is daarop afgestemd. Het vakcollege heeft prachtige lokalen, die levensechte situaties nabootsen. Van megamachines voor de bouw, tot een nagelstudio in het verzorgingslokaal. Kom snel een kijkje nemen en ontdek het zelf!

De nadruk van de opleiding ligt op praktisch en beroepsgericht onderwijs en werkend leren bij bijvoorbeeld bouwbedrijven, installateurs, zorginstellingen, kinderopvang, winkels of restaurants. In de eerste klas maak je kennis met de richtingen van het Vakcollege door veel praktijklessen te volgen. Je bezoekt bedrijven en krijgt gastlessen. In het tweede jaar maak je een definitieve keuze voor Vakcollege Techniek of Vakcollege Mens & Dienstverlening.

Vakcollege Techniek
Deze opleiding is bedoeld voor leerlingen die graag ontwerpen, repareren, iets in elkaar willen zetten en daar beter in willen worden. Je leert er bijvoorbeeld lassen, frezen, draaien, houtbewerken, metselen of van alles over elektrotechniek. Hoe werkt het? Wat doet het? Hoe maak je dat? En hoe werk je veilig?

Leerlingen uitdagen om op een eigentijdse en betekenisvolle manier een product te bedenken, te ontwerpen, te maken en te presenteren. Daar gaat het om bij Techniek & Vakmanschap (T&V), het leergebied dat speciaal voor het Vakcollege is ontwikkeld.

Op Bogerman kun je binnen dit techniekprofiel examen doen in PIE (Produceren, installeren en energie) of BWI (Bouw, wonen en interieur). Dit zijn brede programma’s waar je door het doen van echte opdrachten een goede basis legt voor je vervolgopleiding. Door het aanbod van keuzedelen kun je je specialiseren in een gewenste richting. Je kunt alvast programma-onderdelen van het MBO doorlopen. Dit maakt de overstap naar het MBO makkelijker en er kan sneller gewerkt en geleerd worden in het bedrijf.

Vakcollege Mens & Dienstverlening
Het vakcollege is dé opleiding voor leerlingen die al weten dat zij later ‘iets met mensen’ willen doen. Gedurende een zesjarige doorlopende VMBO/MBO-leerlijn kun je je talenten ontwikkelen in de richting van Zorg & Welzijn. Ook is het mogelijk te kiezen voor Horeca of Winkel & Bedrijf. In het eerste jaar kun je je oriënteren. In de tweede klas wordt gekozen uit een van de drie specialisaties waar uiteindelijk examen in wordt gedaan.

Zorg & Welzijn (Z&W)
Kies je voor Zorg & Welzijn dan kies je voor een beroep in de sectoren Zorg of Welzijn. Bij Zorg kun je denken aan het verzorgen van ouderen, kinderen en gezinnen. Bij Welzijn aan de kinderopvang of bijvoorbeeld activiteitenbegeleiding. Je werkt zowel praktisch (denk aan koken, bedden opmaken, verbanden aanleggen en uiterlijke verzorging) als theoretisch (bijvoorbeeld wat is de schijf van vijf en wat is Alzheimer).

Economie en Ondernemen (E&O)
Ben jij klantvriendelijk en ondernemend? Dan kies je voor dit profiel. Hier leer je verkopen, etalages inrichten, website opzetten, administratie bijhouden of voorraden beheren.

Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR)
Vanuit het schoolrestaurant Lekker-Nij maak je kennis met de verschillende onderdelen uit de horeca waarin gastvrijheid centraal staat. Koken, warenkennis en gastheer- en gastvrouwschap komen aan bod in het lesprogramma. Maar ook brood en banket, en toeristische dienstverlening. Samen met collega’s uit andere beroepsgerichte sectoren beheren de horecaleerlingen de schoolkantine.

Kies je voor het vakcollege, dan kies je voor een succesvolle opleiding die nu al bij 50 scholen in Nederland wordt verzorgd. De opleidingen stemmen op elkaar af en leren van elkaar. Zo blijft het onderwijs altijd actueel en kwalitatief. Het vakcollege leidt jou op tot echte vakman of vrouw!


Nieuws

13/32018
Leerlingen BWI meegedaan aan VMBO beroepenwedstrijd Timmeren

Prachtig bushokje gemaakt.... lees verder
22/22018
3e klas HBR Vakcollege leerling Tineke Yntema is Nederlands en Wereldkampioen met haar sledehonden.

Wat een topprestatie. Een leuk artikel in het Bolswards Nieuwsblad. Tineke gefeliciteerd.... lees verder
Je maakt 't samen!
DISCLAIMER
csg Bogerman is een school van CVO Zuid-West Fryslân